Seminar: Natur og gjenbruk i kunst – tekstil – arkitektur

Bodø
12.05.25
, 12:00 — 16:15
Foto: Alberte Bojensen, "Kjenn din kyst!"
Om arrangementet
Velkommen til et tverrfaglig seminar med fokus på kystkultur, husflid og klær, gjenbruk, planter og tang i relasjon til tekstilkunst, samt sirkulær arkitektur.

Målgruppe for seminaret er ansatte i museum, universitet/forskning, skole, offentlig kulturforvaltning/kulturminne samt billedkunstnere, kunsthåndverkere, designere, arkitekter, håndverkere og andre interesserte.

Seminaret er et samarbeid mellom Nordnorsk kunstmuseum og Villa Lofoten. 

Billett for deltakelse  
Kr. 200,- for deltakelse som inkluderer servering og inngangsbillett til utstillingen. Må kjøpes på forhånd på nett på grunn av begrenset antall (56 plasser er tilgjengelig). 
KJØP BILLETT 
 

Program
11:30 – 12:00: Oppmøte, registering og mingel

12:00 – 12:45: 
Åsa Elstad: Tekstilar i nord: Gjenbruk og råstoff frå hav og land

12:45 – 13:15: 
Julie Skaland: Tapt og funnet!

13:15 – 13:30: Kort pause

13:30 – 14:15: 
Marit Paasche: Plantene i Hannah Ryggens antifascistiske vev

14:15 – 14:45: Pause med servering

14:45 – 15:15: 
Alberte Bojensen: Kjenn din kyst!

15:15 – 15:45: 
Ingrid Engøy Henriksen: Sirkulær arkitektur

15:45 – 16:00: 
Filmvisning: Audiocopter and the Midnight Sun

16:00 – 16:10: Sluttord

16:15 – 17:00: 
Utstillingen er åpen for deltakere på seminaret. 

Presentasjon av foredragsholdere 

Historiker Åsa Elstad
Tekstilar i nord: Gjenbruk og råstoff frå hav og land

Åsa Elstad er født i 1956 og utdannet historiker. Hun har undervist i de fleste skoleslag og arbeidet som museumskonservator. Åsa har vært medforfatter på en rekke verk, og hun skriver blant annet om emnene husflid, klær, kystkultur og fiskeri. Klær og håndverk, kunst og bygninger forteller om menneskene som lagde og brukte dem, og om tida og samfunnet de levde i. Tekstiltradisjonene er utgangspunktet for boka Trådar frå fortida skrevet av Åsa og utgitt 2023.


Mote og tekstilkunstner Julie Skarland
Tapt og funnet!

Julie Skarland er født i 1960. Hun arbeidet som motedesigner i eget studio i Paris mellom 1987 -2005, og i Mumbai I India i perioden 2005 - 2026. Nå bor og arbeider hun i Oslo. Hennes kunstneriske praksis omfatter tekstilkunst og klesdesign; søm, vev, applikasjon, broderi og strikk. Billedvevene og broderiene brukes også som tekstiler i hennes kleskreasjoner. Gjenbruk har stått sentralt i Julies arbeid gjennom tiår. Resirkulert materiale brukes ofte i hennes klesdesign. Lenke til nettside 

Kunsthistoriker Marit Paasche
Plantene i Hannah Ryggens antifascistiske vev

Marit Paasche er født in 1971, og arbeider som uavhengig kunsthistoriker, kurator og kunstkritiker. Hun har skrevet flere bøker om kunst og film, og i 2017 vant hun Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne med Hannah Ryggen. En fri, en bok om kunstneren Hannah Ryggen. I 2019 publiserte hun Hannah Ryggen. Threads of Defiance på Thames and Hudson og University of Chicago Press. https://deichman.no/utgivelse/pb9b0cb34d1d12edc899fd8f663cf122c 

Tekstil- og materialdesigner Alberte Bojesen
Kjenn din kyst!

Alberte Bojesen er født i 1996, og bor i København. Hun underviser i biomaterialer på̊ The Material Way. En BA i tekstildesign fra Tekstilhögskolan i Borås og diplomutdannelse fra Fabricademy, har gitt Alberte kunnskap om teksturers, funksjonaliteters og formers betydning i eget arbeid. Hun både utfordrer og arbeider i dialog med sitt materiale; kombinerer tradisjonelle teknikker, eksperimenterende metoder og ny teknologi. I øyeblikket forsker Alberte på tang som biomateriale gjennom en komparativ studie av fingertang på Island, Færøyene og i Lofoten. 

Arkitekt Ingrid Engøy Henriksen
Sirkulær arkitektur

Arkitekt MNAL Ingrid Engøy Henriksen er født i utdannet ved Arkitektskolen i Oslo. Hun arbeider hos GNIST Arkitekter i Bodø. 

Seminaret er del av Nordnorsk Kunstmuseums programserie med kunstnersamtaler, foredrag og seminarer som presenteres i forbindelse med åpningsutstillingen Alt snakker – Fortellinger i bevegelse som nå vises ved museet i Bodø. 

Utstillingen viser et utvalg kunstverk fra museets samling fra 1800-tallet og frem til i dag, av kunstnere med nordnorsk, samisk, norsk og internasjonal bakgrunn. Sammenstillingen av historiske og nyere kunstverk utforsker samfunnsaktuelle problemstillinger, og bringer samlingen inn i nye og gamle fortellinger om det kulturelt mangfoldige Nord-Norge og området Sápmi.

Villa Lofoten på Kvalnes driver økoturisme og kultur- og kunstproduksjon. Virksomheten er lokalisert i nyrestaurerte bygninger etter fiskerbøndene. Hit kommer kulturinteresserte reisende, og kunstnere, akademikere og håndverkere på gjesteopphold. Villa Lofoten produserer film og arrangerer seminar og workshops. I år åpnes en sommerrestaurant, med fokus på lokal mat, man inviteres samtidig til å stifte bekjentskap med arbeider av 20 kunstnere som presenteres i visningsrommet til Villa Lofoten. 

I forkant av seminaret arrangeres en åpen workshop i Villa Lofoten på Kvalnes i Lofoten lørdag 10. mai kl. 14 – 18. Åpning av Villa Lofoten Visningsrom for kunst er samme dag kl. 12.00. Villa Lofotens programmering er støttet av Nordland fylkeskommune, Kulturrådet og Nordisk kulturfond.