Norske Grafikere fyller 100 år i 2019, og Nordnorsk Kunstmuseum gratulerer med en mønstring av grafikk fra vår samling. Grafikkens status og popularitet har variert stort siden foreningen ble stiftet i 1919. Med fokus på kunstnere i nord, vil utstillingen ta for seg et vidt utvalg av teknikk og uttrykk.
En bred historie
Den historiske røde tråden sees gjennom pionerer som Rolf Neschs raderinger fra teaterlivet på turné i Nord-Norge og Anna-Eva Bergmans non-figurasjon fra tidlig 50-tall. Videre ser vi på 70-tallets radikalere gjennom silketrykk fra de mest sentrale medlemmene av GRAS-kollektivet, fra en tid man for alvor brakte politikk inn i kunsten og satt kunstpolitikk på dagsordenen.
Nåtidens grafikere spenner fra de som har arbeidet med mediet i en årrekke, som Arnold Johansen og Are Andreassen, til en ny generasjon som har vendt tilbake til håndverket etter en periode med video og installasjoner, som Mattias Härenstam og Tom Stian Kosmo.
Herleik og Knut
Vi vier en ekstra plass til Herleik Kristiansen talentfulle arbeider, gjort i samarbeid med Knut Fjørtoft. Fjørtoft, som gikk bort så alt for tidlig i 2017, er også representert ved sitt verk Petrarommet.
Norske Grafikere er en landsdekkende forening for yrkesaktive grafikere, med formål å ivareta medlemmenes faglige, sosiale og økonomiske interesser. Foreningen ble stiftet lørdag 15. november 1919. Foreningen har også et visningssted for samtidsgrafikk i Oslo.
Se et utvalg av kunsten i utstillingen i bildegalleriet: