Sámi Dáiddamusea er nominert til Kunstkritikerprisen
Nordnorsk Kunstmuseum og RiddoDuottarMuseat er nominert til Kunstkritikerprisen for museumsperformancen Sámi Dáiddamusea, som juryen beskriver som «et nytenkende og radikalt konsept».
– Jeg blir veldig glad og veldig stolt, sier direktør for RiddoDuottarMuseat, Anne May Olli.
– Nå har prosjektet vunnet tre priser og er nominert til en fjerde, og det sier noe om både interessen for samisk kunst og nordnorske institusjoner evne til å sammen gjøre innovative og uventede prosjekter. Et ekte Sámi Dáiddamusea har et enormt potensial, og signalene til myndighetene begynner å bli mange og tydelige. Det er på tide å gi Sápmi og Nord-Norge et samisk kunstmuseum.
Høy kvalitet
Direktør for Nordnorsk Kunstmuseum, Jérémie M. McGowan sier det betyr mye å bli nominert av Kritikerforbundet.
– Det er en seier i seg selv. Når vi ser på de to andre nominerte utstillingene, er det et selskap med høy kvalitet vi er glade for å være med i. Vi gratulerer selvsagt Kunstnerforbundet og Stavanger Kunstmuseum med nominasjonene, sier han.
Begge direktørene sier at prosjektet ikke kunne ha vært gjennomført alene, og at samarbeidet har vært veldig godt.
Avkolonialisering
McGowan også glad for at juryen anerkjenner prosjektets teoretiske tilnærming.
- Noe av intensjonen med prosjektet var å utfordre vår forståelse av hva et museum er og hva det gjør. I forlengelsen håper vi å skape en debatt i museumsverden, både i Norge og resten av verden. I akademia snakker man en del om avkolonialisering av kunsten og museene, og Sámi Dáidamusea var et forsøk på å gjøre akkurat det.
Banebrytende prosjekt
I sin begrunnelse skriver juryen at prosjektet også er nominert for «kollegial solidaritet og samarbeid mellom institusjoner, og for konsekvens i gjennomføring. (…) Prosjektet var banebrytende, og bygget gjennomgående på kvalitet, både kunstnerisk og teoretisk. Det gjorde seg spesielt gjeldene i spørsmål omkring identitet og institusjonskritikk. Utstillingen satte samisk kunst på kartet, samtidig som den problematiserte samisk kultur og dens plass i den nasjonale fortellingen.»
Prosjektet har fått Tromsø kommunes kulturpris og NPU-prisen. Den var også sterkt medvirkende til at Nordnorsk Kunstmuseum ble Årets museum 2017 og satt besøksrekord i 2017. Nordnorsk Kunstmuseum vant også Kunstkritikerprisen i 2014 for Peder Balke: Visjon og revolusjon.