Presentasjon av Nordnorsk Kunstmuseums nominerte kunstnere for Artica Svalbard-residensene i 2025

 
Presentasjon av Nordnorsk Kunstmuseums nominerte kunstnere for Artica Svalbard-residensene i 2025
 
Nordnorsk Kunstmuseum er glade for å kunne kunngjøre kunstnerne som er valgt ut til residensopphold ved Artica Svalbard i 2025. Kunstnerduoen Malin Arnell og Mar Fjell, sammen med Simon Daniel Tegnander Wenzel, vil delta på Artica Svalbard neste år, og de bringer med seg unike praksiser og nye perspektiver til Svalbard.
Simon Daniel Tegnander Wenzel
Simon Daniel Tegnander Wenzel (f. 1988, Hamburg) er en tverrfaglig kunstner som arbeider med performance, duft, bevegelige bilder, lyd og installasjon. Hans kunstneriske praksis er drevet av en dyp nysgjerrighet og et ønske om å engasjere seg med taus kunnskap – en form for læring som skjer gjennom handling og erfaring, snarere enn formell instruksjon. Wenzel søker aktivt etter spor av tidligere tradisjoner og alternative teknologier som har blitt fortrengt eller oversett i samtiden, og utforsker hvordan disse kan bringes inn i moderne kontekster.
Simon Daniel Tegnander Wenzel, Photo by Tuva Heger-Bratterud
Simon Daniel Tegnander Wenzel, Photo by Tuva Heger-Bratterud
 
Ved å engasjere seg med naturlige materialer og deres kulturelle betydning, bruker Wenzel ofte både personlig erfaring og fabulasjon – en prosess med fantasifull historiefortelling – som utgangspunkt for å rekonstruere fortellinger. Disse fortellingene omhandler det komplekse forholdet mellom arbeid og omsorg, med fokus på hvordan disse konseptene krysser hverandre i hverdagen vår. Hans verk inviterer til både lekenhet og dissosiasjon, og gir betrakteren rom til å reflektere over strategier for motstand og nye ferdigheter som utfordrer normative strukturer, spesielt de som er forankret i vestlige perspektiver.
For sitt residensopphold ved Artica Svalbard planlegger Wenzel å bygge videre på sin pågående utforskning av forholdet mellom duft, landskap og hukommelse.
Malin Arnell og Mar Fjell
Dr. Malin Arnell (f. 1970, Stockholm) og Mar Fjell (f. 1981, Stockholm) er en tverrfaglig kunstnerduo som arbeider med performance, forskning, utdanning og visuell kunst. Deres praksis er forankret i økologisk og sosialt engasjert kunst, og inkluderer ulike medier som lyd, tekst, video, performance og objekter. Mye av deres arbeid utvikles gjennom kollektive prosesser og samarbeid.
Malin Arnell and Mar Fjell, Photo by: Eva Vēvere
Arnell og Fjell engasjerer seg i skeiv økoerotisk etikk, og utforsker affektivitet gjennom deltagende praksiser og det de beskriver som vibrerende samvær. Siden 2017 har de delt pust gjennom mange skoger, vannkropper, øyer og byer, og nå tar de sin praksis til Longyearbyen, Svalbard.
Deres arbeid er ofte stedssensitivt, slik at forholdene på hvert sted former deres praksis. På Svalbard er de interessert i å fortsette utforskningen av temaer som forholdet mellom kropper og vann, og vannets sårbarhet i møte med menneskelig utnyttelse og klimaendringer. De beskriver: "60 prosent av kroppene våre er vann, vi er passasjer. Omtrent 70 prosent av jordens overflate er dekket av vann, vi er passasjer."
Arnell og Fjells praksis tar sikte på å anerkjenne vannets rettigheter som en del av natur-menneskerettigheter og å motarbeide volden det utsettes for gjennom regulering, forurensning og andre menneskelige påvirkninger. De utfordrer dualiteter pålagt den naturlige verden, og taler for vannets betydning som både livgivende og flytende.
Om museets valg sier Dr. Charis Gullickson, seniorkurator ved Nordnorsk Kunstmuseum:
"En av Nordnorsk Kunstmuseums kjerneverdier er åpenhet. NNKM mener at disse nominerte kunstnerne vil fremme nye perspektiver, og dermed åpenhet på Svalbard. Perspektiver er måten individer ser verden på, og de formes av flere faktorer. En vakker egenskap mennesker har, er evnen til å ta ulike perspektiver. Å forstå nye perspektiver gjør det mulig for mennesker å endre tankesett, med potensial til å bidra til å skape en bedre verden."
Nordnorsk Kunstmuseum og Artica Svalbard er stolte over å støtte de nominerte for 2025, hvis arbeid vil engasjere lokalsamfunnet på Svalbard og bidra til viktige diskusjoner rundt økologisk sårbarhet, arbeid og omsorg i Arktis.
 
 
 
Tirsdag 24. september 2024